תיקון 190
בשנת 2012 פורסם תיקון 190. המגמה היא לגרום לציבור לחסוך יותר לפנסיה; מאז התיקון בתי ההשקעות והבנקים ספגו פדיונות ועזיבות של לקוחות , במיוחד בניהול תיקים, לטובת הפקדה לתיקון 190. הענף הפיננסי והסוכנים שמתעסקים בפיננסים מצאו בנתח עסקי זה פוטנציאל רב לרווחיות גבוהה.
הגדרות והסבר
קצבה מזכה- קצבה שמקורה מכספים שהופקדו לקופ»ג וקיבלו הטבות מס (זיכוי ו/או ניכוי).
הגדילו את הפטור על הקצבה המזכה מ- 3,000 (לפני 2012) ל- 5,600 (היום) וכך תגדל כל שנה עד שהפטור בשנת 2025 יעמוד על כ- 11,000 ש»ח קצבה חודשית פטורה ממס לפנסיונר.
עוד הגדיל התיקון ואמר שהיוון קצבאות יהיה פטור וזאת בלבד שיהיה ברשות הפנסיונר «קצבת מטרה»- קצבה העומדת על כ5,000 ש»ח צמוד מדד (קצבה שמקורה מקופ»ג ולא כוללת קצבת פנסיה של ביטוח לאומי).
קצבה מוכרת- קצבה שמקורה מכספים שהופקדו לקופ»ג ולא קיבלו הטבות מס (מעל התקרה לדוגמא), או מכסף פנוי.
התיקון קבע כי קצבה מוכרת תהייה פטורה ממס כולל הרווחים. המשמעות היא שאם לקוח מפקיד כסף מהבנק לקופ»ג ומחליט לשלם ממנו קצבה בגיל פרישה- הקצבה והרווחים יהיו פטורים.
חרטה בקצבה מוכרת- אם לקוח הפקיד כסף פנוי לקופ»ג ומעוניין לקבלו כסכום הוני צריך לעמוד ב2 קריטריונים: 1. הגיע לפחות לגיל 60. 2. יש ברשותו » קצבת מטרה». אז יוכל לקבל את הכסף כהיוון קצבה ובמס רווחי הון של 15% בלבד על הרווחים. (ניתן לקבל פטור על מס זה מפקיד שומא).
אם הלקוח התחרט ואין עמידה מצטברת ב2 הקריטריונים להלן, היוון הקצבה יהיה במיסוי של 35% מינימום על כל הסכום.
פרקטיקה-תיקון 190
לקוחות החל מגיל 50 -שמעוניינים להשקיע כסף פנוי (או למנף את ההשקעות שכבר יש להם בבנקים/בתי ההשקעות/ניהול תיקים/קרנות) יכולים לבצע אחד מהשניים בעזרתך- סוכן הביטוח-
1. הפקדת הכסף בקופה פיננסית- אינווסט/מסלול פרט- יש תשואות טובות, דמי ניהול נמוכים יותר (ללא עמלות רכישה וקניה של מניות ותעודות סל, ללא עמלת בנק), הכסף פתוח לפדיון בכל עת ויש מס רווחי הון בגובה 25% בעת המשיכה על הרווחים.
2. הפקדת הכסף בקופה פנסיונית- מסלול לזמן פרישה- יש תשואות טובות, דמי ניהול נמוכים יותר (ללא עמלות רכישה וקניה של מניות ותעודות סל, ללא עמלת בנק), הכסף סגור לפדיון עד גיל 60 ובתנאי שיש ברשותו קצבת מטרה, אז יוכל לפדות בניכוי מס רווחי הון של 15% (וניתן לקבל על כך פטור מפקיד שומא). אם ירצה בגיל 60 לפדות כקצבה זו תהייה ללא מיסוי כלל.
לקוחות בכל גיל- חשוב ליידע לקוחות שמפקידים היום לביטוחי מנהלים/פנסיה בשוטף שההפקדות מעל התקרה כדאיות מאחר והם השתייכו בעתיד ל»קצבה מוכרת» ויהיו פטורים ממס בעת משיכת הקצבה.
1. שכירים ובעלי שליטה- תקרת ההפקדה בביטוחי מנהלים ירדה השנה ל2.5- השכר הממוצע במשק (מ4 פעמים השכר הממוצע במשק) אזי, לא רק שלא כדאי להקטין הפקדות לפי התקרה אלא כדאי להגדיל למקסימום שניתן כדי ליהנות מפטור על הקצבה/אפשרות להיוון קצבה בעתיד. כמו כן, ניתן להמליץ לכל שכיר לפתוח במקביל קופ»ג לעצמאיים כחיסכון שתשמש לפדיון בגיל פרישה כקצבה מוכרת/היוון קצבאות.
2. עצמאיים- גם להם התקרה הופחתה בדומה לשכירים, המלצת רו»ח שלהם בוודאי תהיה לבצע הקטנת הפקדות וכאן המקצועיות של הסוכן צריכה לתפוס מקום.
איך המשיכה מתבצעת בפועל?
החל מגיל 60, מחליט המבוטח את האופציות שירצה- קצבה/היוון קצבה לפי הנ»ל. שולחים אותו לפקיד שומא למלא טופס 161 ד וזה נותן לו פטור על :
1. בדיקת קצבת מטרה ואישור היוון קצבה עם מיסוי של 15% או וויתור על מיסוי זה, בהתאם לגיל.
2. 33,000 ₪ שהתיקון קבע שהם ללא פטור- ניתן לבצע אחת מהחלופות הבאות באישור פקיד שומא- א. למשוך כקצבה ב. למשוך כסכום הוני ג. להשאיר בקופה ליורשים.